De verjaardag van de Koning!

Het is al een tijd geleden dat we weer als vanouds feest konden vieren. Met Koningsdag voor de deur was het ook voor mijzelf de vraag wat ik ging doen tijdens deze dag. Ik had er nog niet echt bij stil gestaan totdat ik Robin sprak. Robin is een goede vriend van mij en draait al een jaar of 10 als DJ op de meest uiteenlopende feestjes. Hij vertelde dat hij deze dag maar liefst drie optredens had en vroeg of ik mee wilde gaan naar alle drie de optredens. Je ziet hem al aankomen, de afspraak stond en ik ging mee met Robin tijdens zijn optredens op Koningsdag.

De start van de dag..

Het belooft een mooie dag te worden als ik de weersverwachting moet geloven die ik check op Buienradar. We hebben tussendoor contact over op welk tijdstip we afspreken en natuurlijk ook waar. Robin vertelt dat we niet met z’n tweeën die kant op gaan maar Shannah en Marije gaan ook mee. Shannah de vriendin van Robin en Marije is een goede vriendin van het stel. Want we moeten uiteraard ook iemand hebben die ons van punt A naar punt B kan brengen. Zo kunnen Robin en ik namelijk gewoon ongestoord bier drinken tijdens de optredens.

Wederom voor een opdracht als deze is het van belang om je gear te pakken voor een hele dag foto’s maken. Het tweede optreden was in Leeuwarden op het plein van de Markies. Ik weet uit ervaring dat het daar met Koningsdag behoorlijk kan waaien. Zodoende had ik al voorzien dat een trui extra niet geheel verkeerd was. De tas was weer gepakt en klaar om te gaan!

Pon di road!

We spreken rond een uur of 13.00 bij het huis van Marije en ik rijd daar met mijn eigen auto naar toe. Eenmaal aangekomen staat de straat vol met kraampjes en kinderen die spullen verkopen. Ik zwaai naar Shannah en Marije die in de deuropening staan en wordt  aangesproken door een aantal kinderen. Er wordt aan mij gevraagd of ik ook iets wil kopen van het kleedje voor hun huis. 

Ik kon het natuurlijk niet laten om even mee te lopen en een blik te werpen op al het moois. Deze kinderen hadden verschillende dingen die ze aanbieden waaronder; oude skischoenen, mandjes en een aantal oude spelletjes. Mijn oog viel op een mand van gietijzer. Deze mand kostte echter 2,50 maar ik had zelf alleen maar een briefje van tien in mijn portemonnee. Shannah bedacht zich geen seconde en liep richting haar auto, toverde een paar euro’s uit haar zak en we gaven dit aan de kids!

Mandje gekocht, iedereen blij!

Iedereen mag op Koningsdag van 6:00 tot 20:00 op een vrijmarkt staan. In theorie mag je dit overal in de stad doen, zolang je geen ingangen van huizen en winkels die open zijn blokkeert. Je mag dus voor je huis alles te koop aanbieden als je je maar houdt aan de tijd van vroeg in de avond tot aan het begin van de avond. Maar we hebben een mooie nieuwe aanwinst, gooi het achterin de auto en pak mijn camera spullen. We zijn klaar om te gaan!

Marije die naast mij achterin de auto plaats neemt klinkt alsof ze de vorige nacht flink aan de alcohol heeft gezeten. Nog voordat ik het kon vragen vertelde ze al in geuren en kleuren dat ze het laat had gemaakt. Ik heb een onwijs leuke avond gehad met shots, Malibu Cola en van alles door elkaar. Maar je kan lullen wat je wilt, ze stond wel om 13:00 klaar om mee te gaan richting de Koningsdag. Ondertussen start Shannah de auto en begint Robin met de navigatie naar de eerste gig. 

Zijn we er al bijna?

We zijn nog niet op de snelweg of er vraagt al iemand om te stoppen bij een tankstation. Het is Marije die beveelt Shannah straks ergens te stoppen om sigaretten te kopen. Op dat moment rijden we net pal naast een tankstation en roep ik: Lekker op tijd joh! – De eerstvolgende pomp is waarschijnlijk in de buurt van Drachten en niet veel later rijden we dan ook langs een benzinestation. Dit komt Robin en mij prima uit aangezien we allebei naar het toilet moesten.

Aangekomen op de eerste locatie in Drachten, was het feest nog niet begonnen. Sterker nog, het feest begon pas om 14.00 en wij waren rond een uur of 13:40 op de locatie aangekomen. Robin had specifiek voor dit tijdstip gekozen want hij had de rest van de dag geen tijd meer. We hadden immers de rest van de dag nog twee andere optredens.

Op naar Markies, Leeuwarden!

Het werd steeds drukker op de eerste locatie in Drachten. Maar we werden om 17:00 ook verwacht op het plein van de Markies in Leeuwarden. Stiekem keken Robin en ik uit naar het optreden op het plein in Leeuwarden. Dit omdat hier vooral veel techno en tech-house wordt gedraaid en daarnaast ook veel bekenden rondlopen. Ik hoor Robin nog roepen in Drachten; Wacht maar totdat we in Leeuwarden zijn, dan heb ik nog wel een aantal vette tracks die je gaaf vind. Ik antwoordt en zeg tegen Robin dat ik benieuwd ben!

Als we arriveren in Leeuwarden hebben Robin en ik al een aantal pilsjes genuttigd. We moesten natuurlijk daarna heel nodig naar het toilet om te piesen. Maar als je denkt dat je in een stad als Leeuwarden snel een toilet hebt gevonden dan heb je het mis. Ik doe een versnelde pas richting een zijstraat maar ik kom er vrij snel achter dat naast het nieuwe Pathé gebouw camera’s hangen. Dit leek mij niet een goed idee en ik loop daarom ook door naar de straat waar Shooters aangrenst. Hier stond gelukkig een openbaar toilet en tegelijkertijd tref ik Robin weer op hetzelfde moment.

Als vanouds..

Eenmaal op het terrein aangekomen bij Markies merkte ik al gauw dat het enorm druk was. Gewoon weer zoals vanouds, gewoon weer zoals het was voor dat de Covid-19 uitbrak in de wereld. Mensen waren weer aan het dansen, genoten van de aanwezigheid van elkaar en dansten op de elektronische muziek van de diskjockeys. Robin zegt gedag tegen de DJ die al aan het draaien is en komt alweer aanlopen met een nieuw blikje Heineken pils. Ik geniet zelf ook even van het moment, maak mijn biertje open en doe een paar dansjes op de muziek. 

Ondertussen tref ik veel bekenden op het plein en besef weer even heel goed dat het genieten met elkaar belangrijk is. Niet alleen tijdens dit soort feestjes maar ook doorgaans in het leven. Het is belangrijk om stil te staan bij de kleine (leuke) dingen in het leven. Moet je dan helemaal niet meer denken aan de minder leuk dingen? Nee, zeker niet! – Maar het is wel essentieel dat je altijd iets doet wat je zelf graag wilt. 

Op naar de laatste!

Na Leeuwarden konden we vaart maken om te zorgen dat we om 19:00 in Sneek aankwamen voor het laatste optreden van deze Koningsdag. De verbinding van Leeuwarden naar Sneek is prima te doen binnendoor en kwamen daarom ook prima op tijd aan in Sneek. Het was al met al een super gezellige dag met leuke mensen. Volgend jaar weer! 

 

 

(Visited 111 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *