Schieten met Hardwerk

Het is 2014 als ik voor het eerst Lieuwe ontmoet. Lieuwe die op dat moment werkzaam is bij Men at Work heeft al jaren het idee om iets voor zichzelf te beginnen. Een winkel waar je bij uitstek op een doordeweekse dag of in het weekend even heerlijk kan shoppen of een biertje kan gaan drinken. Paar jaar geleden heeft hij dan uiteindelijk een eigen zaak gestart en is de droom van Lieuwe werkelijkheid geworden. Het begint allemaal met een aantal meubels maar later wordt hiernaast ook (nieuwe) kleding verkocht. De winkel krijgt al snel een naam in Leeuwarden en Hardwerk x Fogeltje is geboren!

Dromen komen uit!

Er verstrijken een aantal maanden voordat Lieuwe en ik elkaar op een vrijdagmiddag treffen. Elke keer dat we elkaar zien hebben we het over de winkel en tegelijk ook over mijn fotografie. De vragen die we elkaar stellen zijn dan vaak van sociaal belang.

Zo wordt ik uitgenodigd door Lieuwe om bij de opening te zijn van zijn nieuwe winkel in Leeuwarden. Ik stel hem direct voor om eventueel foto’s te maken van de opening want dat is bij uitstek een moment om niet te vergeten.

Lieuwe komt er gelijk op terug en zegt tegen mij dat het een leuk idee is om foto’s te schieten. Hij vertelt wel dat er mogelijk andere fotografen die dag actief zullen zijn. Maar ik vind dat geen enkel probleem. Sterker nog, het album wat ik voor hem ging fotograferen was vanuit mijn perspectief een cadeau naar Lieuwe toe. Voor mij was dit natuurlijk een dubbele win-win situatie, aangezien ik daarna direct een cadeau had voor de opening van de zaak.

Naamsbekendheid is belangrijk..

Bij het openen van een zaak komen nogal wat zaken kijken. Maar het is niet zo dat ikzelf er zoveel verstand van heb, echter kan ik mij wel voorstellen dat bij het openen van een zaak veel moet gebeuren. Denk hierbij aan reclame en marketing, zowel online als offline maar mensen moeten je ook fysiek kunnen vinden in de stad. Het was voor mij dan een mooi moment om met mijn foto’s bij te dragen aan de naamsbekendheid.

Gedurende de shoots die ik voor Lieuwe gedaan heb, heb ik mijzelf dan ook verder ontwikkelt in het vak fotografie. Ik gebruikte de shoots vaak als training moment en kwam er snel achter dat ik het enorm gaaf vind om vintage, kleding en die hele setting vast te leggen met een eigen standpunt. Ik schiet voornamelijk laag vanaf de grond of met voorgrond -achtergrond. Zo creëer je namelijk scherpte – diepte in de foto en dat zorgt voor een bepaald effect in de foto.

Fotografie en fashion

Het is een mooie combinatie om mijn fotografie te combineren met vriendschap. Daarnaast is het mooi meegenomen dat het eindresultaat dan ook nog is goed uitpakt. Ik kom achter dat ik en Lieuwe op langer termijn enorm veel voor elkaar kunnen betekenen.

Lieuwe heeft natuurlijk belang bij foto’s en ik tegelijkertijd heb er een mooie opdracht bij. Dit concept is wel iets wat mij erg bevalt. Misschien is dat ook een reden dat de resultaten van de fotoshoot (in mijn optiek) altijd goed uitpakt.

We maken plannen voor een nieuwe shoot!

Mijn telefoon gaat. Het is Itske, de zus van Lieuwe. De belt mij op met de vraag of ik voor de nieuwe collectie foto’s wil gaan maken. Dat is uiteraard super vet en ik zeg direct volmondig ja. We bespreken meteen wat details voor de shoot. Om te beginnen waar gaan we de foto’s maken?

Doen we dit op een autosloop, of gaan we naar een natuurgebied wat grenst aan Leeuwarden. Het maakt niet voor mij niet uit waar we de foto’s gaan maken als het eindresultaat maar vet is. Het proces van het bedenken van de locatie en het nadenken over de mogelijkheden op zo’n locatie trekt mij wel.

Ik vind het super fijn om creatief bezig te zijn. Want een goede foto komt natuurlijk alleen tot z’n recht als de locatie ook kloppend is. Inmiddels hangen we al ruim een half uur aan de lijn en sluiten het gesprek af. Het lijkt ons achteraf maar beter om in de winkel af te spreken om de details nog even goed door te nemen.

Waar gaan we schooten?!

De details en de datum voor de fotoshoot staat vast. Nu alleen nog een gave locatie. Ik heb besloten om samen met Itske te gaan kijken bij Zalen Schaaf in Leeuwarden. Vooral van de jaren vijftig tot de jaren zeventig was het een van de belangrijkste uitgaansgelegenheden van Leeuwarden.

Naast muziek en dans werden de zalen ook gebruikt voor theater, bestuursvergaderingen, examens en andere doeleinden. Tijdens onze verkenning keek ik mijn ogen uit. Ik had zelf al een keer eerder foto’s geschoten voor een event in Zalen Schaaf alleen toen was niet het hele gebouw beschikbaar.

Het eindresultaat?

We zijn enthousiast en bedenken een aantal gave shots voordat de shoot plaats gaat vinden. Ben je benieuwd hoe de shoot verlopen is of ben je benieuwd naar de winkel van Lieuwe? Of wil je meer zien van de foto’s van onze fotoshoot? Bekijk dat dan even op de social media kanalen van Hardwerk x Fogeltje!

(Visited 46 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *